LOADING

Type to search

WGC -World Game Circus

Share

In oktober 2023 bracht ik een bezoek aan World Game Circus, ook bekend als “音楽ゲーム&レアゲームメインゲームセンター” (vertaald: Hoofdgamecentrum voor muziekspellen en zeldzame spellen). Gelegen aan de rand van Tokyo, is World Arcade Circus oorspronkelijk een arcade die zich richt op internationale ritmegames. Het bestaat uit twee gebouwen: een hoofdgebouw en een kleinere vestiging aan de overkant van de weg. Deze locatie staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling zeldzame games, waardoor het zowel nationaal als internationaal geliefd is binnen de gamegemeenschap. Hier zijn enkele bijzondere games die je daar kunt vinden.

Beatmania III
Als opvolger van de populaire beatmania uit de vroege jaren 2000 was Beatmania III slechts een van de opvolgers, naast beatmania IIDX. De complexe verhouding tussen de verschillende games en versies was gebaseerd op het type hardware waarop ze draaiden. Wat Beatmania III uniek maakt, is de floppy disk lezer voor het bijhouden van highscores en een voetpedaal. Met aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van beatmania, deze machine heeft 12 speakers en is aanzienlijk groter. Hoewel Beatmania III en beatmania zijn gestopt, is IIDX voortgegaan als de belangrijkste beatmania-game die tot op de dag van vandaag te spelen is in vele Japanse arcades.

Mambo a go go
Een ritmespel waarbij je op 3 bongo’s speelt, met 3 kleinere knoppen per bongo, wat resulteert in een totaal van 9 knoppen om het spel mee te spelen. De makkelijkere niveaus maken gebruik van minder knoppen om het toegankelijk te houden voor nieuwe spelers. De speelse graphics van het spel doen denken aan Paper Mario. Hoewel het een leuk spel is, heeft deze serie slechts 2 versies gekend voordat deze werd stopgezet.

Cracking DJ
Tijdens de populariteit van beatmania wilde SEGA niet achterblijven en bracht Cracking DJ uit, een DJ-game met 2 draaitafels en een slider om mee te spelen. Het is een uitdagend spel waarbij spelers niet alleen moeten scratchen met de tafels, maar ook rekening moeten houden met de zijde waarop de muziek wordt afgespeeld. Grafisch gezien is dit spel sterk beïnvloed door streetart, met graffiti-letters en hiphopgeluiden die goed bij het thema passen. Net als andere spellen in dit genre was ook Cracking DJ van korte duur en bevatte het slechts 20 liedjes.

StepmaniaX
Een opkomend dansspel van de laatste jaren, al veel gezien in Amerika en Europa, maar nog niet erg aanwezig in Japan. Wat StepmaniaX onderscheidt, is de moderne interface die niet langer met knoppen wordt bediend, maar met een touchscreen.

Een interessant detail is dat het bijgebouw “APPEND” wordt genoemd, wat een verwijzing is naar de append-mix-cd’s die op de PlayStation zijn uitgebracht als uitbreidingen voor het spel. Daarnaast organiseert de locatie verschillende evenementen, zoals een meidenavond en worden highscorelijsten voor verschillende games elke maand vernieuwd. Hoewel de niveaus vaak hoog zijn, zijn de highscorelijsten open voor iedereen, waarbij scores worden geverifieerd door screenshots op Twitter te plaatsen. Games zoals Pop’n Music of beatmania hebben vaak tientallen versies, meer dan er fysieke ruimte is, dus worden games regelmatig of op verzoek van versie gewisseld.

De locatie beschikt over een bovenruimte die niet deel uitmaakt van de open arcade, maar kan worden gehuurd voor streaming en evenementen. De voorzieningen variëren regelmatig, en deze informatie wordt ook gedeeld via Twitter.

World Game Circus is werkelijk een bijzondere plek voor liefhebbers van de muziekgamegeschiedenis. Voor meer informatie kun je hun website of Twitter bekijken:

https://wgc.me/

https://twitter.com/wgc_tencho

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *